koskien työsuhdekeksintöjä
Patenttilain mukaan oikeus keksintöön ja sen hyödyntämiseen kuuluu keksijälle. Toisaalta työlainsäädännön mukaan työnantajalla on oikeus työntekijän työn tuloksiin. Työsuhdekeksintölaki pyrkii tasapainottamaan nämä kaksi lakia. Työsuhdekeksintölakia sovelletaan työ- tai virkasuhteessa olevan henkilön tekemiin patentilla suojattavissa oleviin keksintöihin. Työsuhdekeksintölain mukaan työnantajan oikeus keksintöön voi olla kolmenlainen:
Työnantajalla voi olla oikeuksia myös niihin entisen työntekijän tekemiin keksintöihin, joille on haettu patenttia puoli vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen. Jos keksinnön syntymisellä ei ole yhteyttä työsuhteeseen, ei työnantajalla ole muita tahoja suurempaa oikeutta keksintöön.
On hyvä selvittää ja sopia ennen Co-ProtoLab työpajaa, millaiset oikeudet henkilöstöllä on syntyviin keksintöihin vai siirtyvätkö kaikki oikeudet yritykselle. Yritys varmistaa keksintöihin liittyvien oikeuksien siirtymisen työntekijältä yritykselle esim. erillisillä oikeuksiensiirtosopimuksilla tai työsopimuksiin sisällytetyillä tätä koskevilla lausekkeilla.
Työsuhdekeksintölaki ei koske korkeakoulujen henkilöstöä, joita koskee korkeakoulukeksintölaki. Yritysten tulee huomioida tämä seikka kun tekevät yhteistyötä Co-ProtoLab-työpajoissa korkeakoulujen henkilöstön kanssa.
Lähde: Päällysaho S. & Kuusisto J. (2006). Osaamisen suojaaminen palveluja kehittävissä yrityksissä. Tekes, Helsinki.